Antika trämöbler kräver en mycket noggrann och varsam hantering. De kan skadas både pga. fuktig eller torr luft och även pga slarvig hatering och skötsel. Du måste du följa vissa skötselregler för att undvika problem med antika möbler.
Först av allt, torka aldrig trämöbler med en fuktig trasa. Du kan istället använda en torr trasa, eller ett specielt medel som förhindrar dammansamling. Från dekorerade trämöbler kan du ta bort damm med hjälp av en speciell borste. Metall handtag och knoppar, detaljer av brons och mässing rengörs bäst med ammoniak som ger dem tillbaka deras naturliga glans.
Alla dessa åtgärder är inte lämpliga för vård av möbler som har speciell vaximpregnering. Denna typ av möbler bör, två gånger per år, behandlas med ett speciellt medel baserat på bivax, är det rekommenderat att göra det under hösten och våren. Efter behandlingen måste möblerna torka upp och därefter måste man torka ytan med en flaneltrasa. Ristade och dekorativa detaljer kan poleras med en borste.
När du tar hand om antika möbler bör du inte använda olivolja, citronsaft, sprit eller rengöringsmedel. Spår från glas, vaser och blomkrukor försvinner ofta av sig själva och behöver inte nödvändigtvis tas bort med ett fläckborttagningsmedel. Svåra fläckar såsom sliten trälack eller spår från talrikar med varma rätter bör du inte behalda själv utan anlita istället en restaurering expert.
Möbler tillvärkade av ädelträ kräver särskild uppmärksamhet. Sådana möbler bör inte placeras i närheten av element eller elektriska värmare. Torr och varm luft kan förstöra trästrukturen. För låg temperatur är inte heller bra. Den optimala temperaturen för antika möbler anses vara temperaturen på sexton till tjugo grader. Du bör inte placera dina antika trämöbler i direkt solljus eftersom möblernas färg kommer såsmoningon att bläkna
För att dinna möbler ska kunna behålla sin skönhet och ursprungliga utseende så länge som möjligt bör du noga övervaka temperatur och luftfuktighet i rummet. Idealisk för antika trämöbler anses vara en relativ fuktighet i intervallet från 50 till 60 procent.Förändringar i luftfuktighet kan ske på hösten och på våren när centralvärme kommer igång. På vintern minskar den relativa fuktigheten i uppvärmda rum och man bör därgör använda en luftfuktare. Du måste även se till att virket inte blir infekterat av insekter och andra parasiter som allvarligt kan skada dina möbler. Trädamm och små hål på möbelytan tyder på närvaro av parasiter. I det här fallet, bör du omedelbart behandla möblerna med ett desinfektionsmedel eller ringa experter som kan hjälpa dig att ta bort parasiterna.
Vid transportering av antikviteter, såsom försäljning eller återställande verkstad, bör särskild uppmärksamhet ägnas åt hur du packar dina möbler, eftersom transporteringen ökar risken för repor. Använd gärna moderna och högkvalitativa förpackningsmaterial som kan skydda möblerna från alla sorters skador. Om möblerna transporteras när det är kalt ute bör du, på för hand, skaffa dig isolerande förpackningsmaterial för att skydda dem mot kylskador.